• Lampart

    Filed under Zwierzęta
    Lip 26

    Lamparty zamieszkują niemalże cała Afrykę. Spotkać je można również w Azji
    Południowej, głównie na terenach byłego Związku Radzieckiego, Korei, Chin,
    Indii i Malezji. Są to zwierzęta bardzo niebezpieczne i o drapieżnym
    usposobieniu. Z reguły prowadzą samotny tryb życia, aczkolwiek zdarzają się
    wyjątki, kiedy łączą się w małe grupki. Jedną z takich wyjątkowych sytuacji
    stanowi okres godowy oraz późniejsze wychowywanie przez matkę potomstwa., które
    najczęściej trwa ok. dwóch lat. W tym czasie matka uczy młode polowania oraz
    ukrywania pożywienia w gałęziach drzew. Lamparty, jak inne drapieżne zwierzęta,
    obierają sobie pewne terytorium, którego granice znaczą morzem i głębokimi
    śladami pazurów na pniach drzew. Warte zapamiętania jest to, że samce z reguły
    mają większe terytorium niż samice. Rozmiar terenu łowieckiego lampartów
    uzależniony jest przede wszystkim od jego zasobności w pożywienie. Lamparty są
    nad wyraz inteligentnymi zwierzętami, co przejawia się np. w uprawianej przez nich
    sztuce polowania. Potrafią one godzinami czatować w ukryciu obserwując swoją
    przyszła ofiarę, a do ataku przystępują dopiero w najodpowiedniejszym kun temu
    momencie. Ponadto są również zapobiegawcze, albowiem upolowane przez siebie
    pożywienie wciągają na bezpieczna wysokość na drzewo, aby uchronić je przed
    hienami i szakalami.

  • Lip 7

    Lis pospolity jest typowym drapieżnikiem, którego aktywność jest najbardziej
    wzmożona w okresie od północy do świtu. Z reguły prowadzi on samotniczy tryb
    życia. Wyjątek stanowią jednak styczeń i luty, albowiem na te dwa miesiące
    przypada okres godowy lisów. Kiedy na świat przychodzą młode to nad ich
    bezpieczeństwem czuwają nie tylko „mama” i „tata”, ale również inne lisy
    spokrewnione z samicą. Młode liski rozwijają się bardzo szybko i już w sześć
    miesięcy po narodzinach ważą tyle samo co dorosłe osobniki. Dieta tych zwierząt
    jest niesamowicie zróżnicowana a wszystko zależy od tego w jakim środowisku
    żyją. Swoje pożywienie muszą oczywiście upolować, co nie stanowi dla nich
    większego problemu, albowiem mają doskonały zarówno wzrok jak i słuch. Lisy
    nigdy nie były ulubionymi zwierzętami człowieka. Wręcz przeciwnie. Ludzie już
    od wieków polowali na nie, strzelali do nich i łapali we wnyki, co wynikało
    głównie z faktu, że ssaki te często roznosiły chorobę zwaną wścieklizną.
    Nie był to jednak jedyny powód. Drugi być może wcale nie mniej ważny,
    stanowiło ich piękne futro. Ubrania i dodatki z niego wykonywane od zawsze
    stanowiły szyk mody, a co za tym idzie, były w cenie.

  • Cze 17

    Płetwal błękitny jest największym zwierzęciem świata, osiągającym długość
    powyżej 30m. odżywiają się głównie planktonem, którego najwięcej jest w
    okolicach Arktyki i Antarktydy. Wynika to z faktu, iż w lodowatej wodzie jest
    więcej tlenu i dwutlenku węgla, a tym samym życie tam jest bogatsze i
    różnorodne. Ogromnym minusem jest jednak to, że wody w tych rejonach często
    ulegają procesowi zamarzania, co zmusza płetwale błękitne do podróży w
    ciepłe, tropikalne regiony. Tam z kolei skazane są na przymusowy post, co jest
    skutkiem niewystarczającej ilości planktonu. W celu zdobycia pożywienia wieloryb
    ten zmuszony jest do nurkowania na głębokość 500m. następnie wypływa on na
    powierzchnię z ogromną prędkością, po drodze przechwytując wielkimi
    „łykami” plankton. Kiedy znajdzie się na powierzchni, zamyka do połowy
    paszczę i wypompowuje wodę plankton zatrzymuje w szczelinach fiszbinów, które
    tworzą system filtrujący pożywienie. Obecnie płetwale błękitne znajdują się
    pod ochroną, albowiem grozi im wyginięcie. Niegdyś jednak często urządzano na
    nie polowania, gdyż stanowiły cenny łup. Szacuje się iż w latach 1930/1931
    wielorybnicy zabijali w okolicach Antarktydy aż 30 tysięcy płetwali. Jest to
    liczba bardzo ogromna, zważywszy zwłaszcza na fakt, że na dzień dzisiejszy
    istnieje ich tylko 2000 tysiące.

  • Maj 30

    Słonie afrykańskie zamieszkują przede wszystkim tereny sawanny. Są jednak zdolne
    przystosować się do innych warunków, dzięki czemu często spotykane są na
    południe od Sahary. Warunkiem koniecznym, jaki musi zostać spełniony aby słonie
    zamieszkały określony teren, jest bliski dostęp do wody. Słonie są
    zwierzętami, które bardzo cenią sobie wartości rodzinne. Świadczy o tym na
    przykład fakt, iż urządzają pogrzeby zmarłym członkom rodziny, przykrywając
    ich liśćmi i gałązkami. Głównym pożywieniem tych zwierząt są rośliny.
    Żywią się przede wszystkim różnego rodzaju trawami, liśćmi, małymi
    gałązkami oraz owocami. W jedzeniu niezbędna jest im posiadana trąba, za pomocą
    której zrywają sobie pokarm i wkładają do gardła. Nieliczne zęby w jakie
    zostały obdarzone pomagają im w rozdrabnianiu pokarmu. Jeżeli słoń straci całe
    uzębienie naraz, nie jest w stanie jeść i w rezultacie umiera z głodu. Dzieje
    się tak najczęściej w siedemdziesiątym roku życia tego zwierzęcia. Ze względu
    na swoje gabaryty, słonie potrzebują ogromnej ilości pokarmu, który
    najczęściej spożywają w nocy, rankiem i wieczorem. Często zdarza się również
    tak, iż konsumują nawet w trakcie biegu, skubiąc wówczas kępy trawy lub
    świeże liście.

  • Maj 22

    Tygrys bengalski określany jest mianem najgroźniejszego drapieżnika świata.
    Opinię tę zawdzięcza swojej umiejętności łowienia zwierząt nawet dwukrotnie
    większym od siebie. Tym co u tygrysa bengalskiego zwraca szczególną uwagę, jest
    czerwono złote ubarwienie futra, które znakomicie spełnia funkcję maskującą w
    środowisku cienistych lasów i sawann. Zwierzęta te są z natury samotnikami,
    dlatego obszar ich terytorium łowieckiego jest z reguły dość obszerny. Może on
    sięgać nawet 55 km 2. wyjątkiem w ich samotniczym życiu jest okres rozmnażania,
    który przypada na wiosnę. Wówczas samiec szuka partnerki na jej terytorium i
    pozostaje z nią 20-80 dni. Następnie wraca on na swoje terytorium a samica w
    bezpiecznym miejscu wydaje na świat swoje młode. Najczęściej jednorazowo rodzi
    się od dwóch do czterech tygrysków, które w pierwszych dniach swojego życia są
    całkowicie ślepe. Początkowo odżywiają się one mlekiem matki, jednakże po
    upływie 8 tygodni tygrysica pomału zaczyna przyzwyczajać potomstwo do bardziej
    treściwego pożywienia. Zaledwie jedenastomiesięczne tygrysy są już przygotowane
    do samodzielnego życia i mogą osobiście rozpocząć polowanie, którego dokonują
    głównie w nocy.

  • Maj 11

    Uchatka kalifornijska, jak sama nazwa wskazuje, zamieszkuje głównie wybrzeże
    kalifornijskie od południowych brzegów Kolumbii Brytyjskiej po południową
    Kalifornię i Morze Corteza. Jeden gatunek uchatki można spotkać również na
    Galapagos. Uchatka kalifornijska, zwana również lwem morskim, prowadzi kolonijny
    tryb życia. Kolonie te liczą setki a niekiedy tysiące nawet osobników. Uchatki
    kalifornijskie są aktywne zarówno w ciągu dnia jak również w nocy, a swój
    cenny czas dzielą pomiędzy polowaniem w wodzie a odpoczywaniem na lądzie. Ssaki
    te mają bardzo duży apetyt co jest raczej uzasadnione zważywszy na tryb życia
    jaki prowadzą. Pochłanianie dużych ilości pożywienia pozwala im na
    uzupełnienie energii, jaką musiały zwydatkować w formie ciepła w trakcie
    pływania w lodowatej wodzie. Dawniej, a dokładnie na początku XIX wieku, na
    wybrzeżu kalifornijskim bardzo często urządzano polowania na uchatki, które
    następnie przerabiane były na olej i na klej. Obecnie jednak zwierzęta te są pod
    ochroną, dzięki czemu ich liczba nieco ustabilizowała się. Szacuje się, iż w
    Kalifornii żyje ich około 50 tysięcy, natomiast na Galapagos jest ich blisko 40
    tysięcy.

  • Wilk polarny

    Filed under Zwierzęta
    Kwi 23

    Wilk polarny jest ssakiem wyjątkowo wytrzymałym. Do wykształcenia się u niego
    takiej postawy zmusiły go warunki, w jakich żyje. Na terenach, które zamieszkuje,
    temperatura bardzo rzadko wzrasta powyżej –30 stopni Celsjusza a nieustanne
    wiatry wiejące przez lodowe pola sprawiają, że odczuwalna temperatura może
    wynosić nawet do –100 stopni. Ziemia na tych terytoriach jest stale zmrożona, co
    zdecydowanie ma negatywny wpływ na rośliny ją porastające. Również zwierzęta
    tam żyjące nie stanowią zbyt licznej grupy. Spotkać tam można głównie
    lemingi, zające polarne, woły piżmowe oraz renifery. Osobniki te bardzo często
    padają ofiarami wilków polarnych, które w celu ich upolowania niejednokrotnie
    zbierają się w małe stada. Ze względu na bardzo ubogą florę i faunę regionów
    polarnych, wilki te nawet przez wiele dni mogą pozostawać bez pożywienia.
    Jednakże kiedy uda im się upolować większą zdobycz, są w stanie zjeść nawet
    10 kg mięsa na raz. Ze względu na fakt, iż na arktycznych terenach ilość
    pożywienia jest bardzo ograniczona, to nic się nie marnuje. Wilki zjadają swoją
    ofiarę dosłownie w całości, łącznie ze skórą, sierścią i kośćmi.
    Najczęściej spotykane są jednak małe ich grupki, z reguły 7-10 członków. Są
    one bardzo pro rodzinne, a szczególną troską otaczają młode.